gruodžio
13 d.
Trečiadienis, 18:00, Kamerinė muzika

IŠ LITVAKŲ MUZIKINIO PAVELDO

gruodžio
13d.

IŠ LITVAKŲ MUZIKINIO PAVELDO

Trečiadienis, 18:00 / Kamerinė muzika
Bilietai

Jau XIV šimtmečio pradžioje kunigaikštis Gediminas pradėjo kviesti žydus iš visos Europos į Didžiąją Lietuvos Kunigaikštystę. Tūkstančiai persekiojamų žydų iš įvairių šalių ilgainiui prisiglaudė Lietuvoje, kur galėjo saugiai išpažinti ir praktikuoti savo religiją, plėtoti ir puoselėti savo kultūrą ir intelektą ypatingai aukštame lygyje. Napoleonas atvykęs į Lietuvą 1812 m., nustebintas žydų aktyvumu ir gausumu, pavadino Vilnių „Šiaurės Jeruzale“.
Daugiau kaip 600 metų Lietuvos žydai (litvakai) labai prisidėjo prie Lietuvos ir kaimyninių šalių vystymosi, kol Holokausto tragedija sunaikino ar privertė pasitraukti beveik 95 proc. jų aktyvios bendruomenės. Nežiūrint į tai, litvakų palikuonys – daug garbingų, talentingų ir įtakingų žmonių – iki šių dienų pasklidę po visą pasaulį.
Vienas iš ryškiausių Lietuvos žydų paveldų – jų įnašas praturtinęs pasaulio muzikos kultūrą. Pasaulinio lygio, žinomumo muzikantai ir kompozitoriai, tokie kaip Leopold Godowsky, Jascha Heifetz, Alexander ir Mischa Schneider, Vlado Perlemuter, Maximillian Shteinberg, Aaron Copland, Benny Goodman, George Gershwin, Joseph Achron, David Geringas, broliai Livschitz, Viačeslavas Ganelinas, Julian Rachlin, Anatolijus Šenderovas ir daugelis kitų įvairiais laikotarpiais augo, gyveno ar buvo (yra) kilę iš Lietuvos. Apie juos ir jų kūrybą nemažai kalbėta ir rašyta, ir tai svarbu informacijos sklaidos Lietuvoje bei už jos ribų prasme. Tačiau geriausias būdas muzikai išlikti gyvai yra jos skambėjimas, nuolatinis gyvas atlikimas. Tokiu būdu muzikiniai kūriniai pasiekia viso pasaulio klausytojų širdis ir protus.

Šis projektas – prasminga ir nuoširdi Lietuvos muzikantų grupės pastanga apjungti praeitį ir dabartį „pasivaikštant“ Lietuvos žydų muzikinio paveldo pėdsakais.
Smuikininkė Dalia Dėdinskaitė, violončelininkas Gleb Pyšniak, pianistas Robertas Lozinskis ir vibrafonininkas Marius Šinkūnas – keturi jauni, bet jau gerai žinomi, vieni ryškiausių Lietuvos atlikėjų susijungė dviejų tikslų iniciatyvai: 2017 m. liepos mėn. įrašyti rinktinius Lietuvos žydų kompozitorių kamerinės muzikos kūrinius smuikui, violončelei, fortepijonui ir vibrafonui apjungiant šią kolekciją į vieną albumą; nuo 2017 m. rugpjūčio mėn. pristatyti muzikinę šio albumo programą pasirodymuose (15 koncertų turas) Lietuvoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Izraelyje, Austrijoje, Italijoje, Vokietijoje ir kitose šalyse.

Albume ir programoje skambės specialiai projektui kuriamas Anatolijaus Šenderovo kūrinys, taip pat Aaron Copland, Joseph Achron, George Gershwin, Benny Goodman, Jascha Heifetz, Viačeslavo Ganelino, Leopold Godowsky kūriniai – Lietuvos žydų muzikos deimantai, apimantys šimtą metų inspiracijos, kūrybinės energijos ir palaimos.

Skip to content